Loading...
 

Tisdagen den 7 mars började vi bilresan uppåt i landet. Ända upp till Norrbotten och Kalix. Ju längre upp i norr vi kom desto mer snö fanns det vid vägkanterna. Jag såg fram emot en händelserik och rolig vecka med många fina tävlingar. 

Förbredelserna innan JSM fungerande ganska bra. Jag var hemma och laddade batterierna dagarna innan men träningspassen veckorna innan blev olyckligtvis lite störd. Veckan efter Falun fick jag stora besvär med kontaktallergi. Jag har aldrig i mitt sexton åriga liv reagerat mot något men när jag vaknade måndagen efter Falun var jag uppsvullen i hela ansiktet och fick stora röda utslag runt min högra axel. Sedan min axel gick ur led började jag tejpa den med Kinesiologi tejp viket har varit bra för att hålla min instabila axel på plats. Eftersom den inte sitter på mer än några dagar så har jag bytt och tejpat på om och om igen. Tillslut utvecklades en reaktion och en kontaktallergi. I slutet på veckan var jag tvungen att åka in till akuten i Sollefteå då mina utslag och svullnaden i ansiktet inte lagt sig. Jag hade även lite tungt att andas eftersom mina luftrör svullit upp en del. Jag fick snabb hjälp av en doktor som skrev ut allergitabletter och salvor. I dagsläget har alla utslag lagt sig och det är väldigt skönt då jag inte får opereras ifall det finns sår kvar på huden. Det blev några jobbiga dagar, kroppen kändes inte alls bra och formen var dålig. Doktorn och tränare P-O försökte förklara att det berodde på att min kropp hade fullt upp med reaktionen och med att läka alla sår. 

När vi väl åkte till Kalix kändes kroppen återhämtad och jag tyckte ändå att jag fått till en fin form. På tisdags eftermiddagen åkte vi upp till stadion för att åka lite skidor och testa olika vallningar.

På torsdagen fick jag göra min första start på JSM veckan då jag avstod distansen 10 km. Sprint i fri stil var det som gällde då. Det var en mycket rolig bana på 1,1 km som jag själv tyckte passade mig mycket bra. I prologen gick jag ut tidigt i startfältet. Farten kändes mycket bra men syran i benen gjorde sig påmind. Föret gick ganska tungt då det var väldigt lös snö. Jag gick in på en 4:e plats och höll den placeringen genom hela klassen. Mellan prolog och kvartsfinal blev det en lite längre paus där jag passade på att äta lite mellanmål och ligga med benen i högläge för att  skölja ur syran i benen. I min kvartsfinal åkte jag väldigt kontrollerat och förökte spara så mycket krafter som möjligt till senare heat. Ettan och tvåan gick vidare och jag kunde göra mig redo för en semifinal lite senare. Där ställdes jag bland annat emot prolog vinnaren Frida från Sollefteå. Jag fick en mycket bra start och låg tvåa ut från stadion. I första nedförsbacken fick åkaren efter slipstream och gled om mig innan sista långa uppförsbacken. Jag kände mig ändå ganska stark uppför och kunde gå i rygg. Det var svårare än jag trodde att kunna gå om ner mot upploppet. Jag slutade på en tredje plats och jag blev tyvärr ingen lucky loser denna gång heller. Det blev en 7:e plats i D 17-18 som jag ändå är nöjd med. Axeln höll och jag är helt okej glad över min insats även om det var väldigt nära finalen.

På kvällen var det prisutdelning på Folketshus och sedan kamratmiddag. Under fredagen var det tävligsfritt och då passade jag på att testa mycket klassiska skidor och åka banan inför distansloppet.

Lördag och 5 km klassiskt tävling. Det var dags för det sista individuella loppet detta JSM. Jag var otoligt taggad och kroppen kändes bra. Första start i vår klass gick klockan nio. Pappa som vallade skidorna åt Utrikes Skidklubb fixade utmärkta skidor denna dag. Jag fick till en mycket bra uppvärmning innan start. Först lugn åkning och sedan tröskelfart 3x3 minuter så sent inpå start som möjligt. Vi damer tävlade på en 2,5 km lång bana två varv. Terrängen var väldigt varierande och det fanns många stakpartier vilket gynnade mig. Första varvet kändes mycket bra och jag hade bra tryck och flyt i åkningen. I varvningen och ut på nästa varv började kroppen bli tröttare och tröttare. Jag höll ihop loppet bra även om jag tappade lite tid på andra varvet. Jag gick in som tredje flicka på tiden 16.33.0 men slutade på en 11:e plats när alla 59 gått i mål. Det var verkligen tajt i tid mellan åkarna. Jag hade enbart 19 sekunder upp till 5:e platsen och då förstår man hur många duktiga och snabba juniorer som man tävlar emot. Jag är nöjd med min prestation under detta distanslopp. 

Efter prisutdelningen som skedde på stadion åkte vi hem mot Jämtland igen. Det var en rolig vecka uppe i norr tillsammans med underbara skidkompisar.

Dela detta

Related items

Scandic Cup i Falun och Distriktsstafett

Scandic Cup i Falun och Distriktsstafett

En lång helg med många starter p&ar

Lilla Fjällrävenloppet i Örnsköldsvik

Lilla Fjällrävenloppet i Örnsköldsvik

Härligt att tävla skatesprint igen, d