Loading...
 

Bilresan dit tar ungefär fyra timmar för oss. När vi väl var på plats var det mörkt ute och jag begav mig direkt ut på ett träningspass på stadion. Det var mycket folk som redan då höll på med tester av skidor och banor och sådant.

Under fredagen var det seniortävling 10 km fritt för damer och 15 km fritt för herrar. Det var en spännande tävlingsdag och vi var ute på banan och hejade fram alla duktiga åkare. Skidgym kompisen Ebba Andersson slog till med ett guld före Hanna Falk och Stina Nilsson. Vilken fantastisk duktig tjej hon är, grattis till dig Ebba. I herrklassen vann ingen mindre än Marcus Hellner.

När tävlingen var genomförd öppnade dem banorna för oss som vi skulle tävla på under lördagen. En 5 km lång bana i tuff terräng. Mycket uppför i början en bit upp mot knallcrosstarten. Sedan vände det och blev utför tillbaka in mot stadion där det återstod några kortare brantare backar att klättra sig upp för innan sista kurvan in mot upploppet. Det var lite stakning vilket inte gynnade mig så mycket men jag tyckte om banan. Bruksvallarna är en favoritplats när det gäller skidåkning.
Jag testade inte så mycket skidor dagen innan utan det gjorde jag innan starten på tävlingsdagen eftersom att föret kunde förändras väldigt snabbt och fästet testar jag alltid samma dag.

14:06:30 gick starten och premiären var igång. Jag startade väldigt tidigt i min klass D 17-20 eftersom jag är första års junior och inte hade några FIS-punkter.
Ute på banan hade jag bra coachning av pappa och mycket annat folk som hejade. Jag hade otroligt bra skidor och valde att gå på mycket fäste så jag kunde klättra mig upp i spåren istället för att saxa utanför som många var tvungna att göra.
Kroppen kändes helt okej. Jag tycker inte att jag var i så bra form men det var ju som sagt första tävlingen för säsongen. Under hösten och början av vintern har jag på skidgymnasiet jobbat väldigt mycket med tekniken vilket jag tycker har gett stor effekt. Loppet kändes bra tekniskt.
Jag slutade på en 24:e plats av 63 startande tjejer i D 17-20. Segrade gjorde Moa Olsson, Falun Borlänge SK.


Andra tävlingsdagen det vill säga på söndagen bestod av en sprint. Banan var 1350 m lång i tuff terräng runt stadio området. Även denna tävling genomfördes i klassisk stil. Jag som är en snabb sprint tjej var supertaggad på en riktig sprint med flera heat denna dag.
På förmiddagen tävlade jag prologen vilket gick super bra. Jag slutade 6:a och gick klart vidare till kvartsfinal liksom alla de andra första 30 som gick vidare. På eftermiddagen drog finalerna igång. Min kvartsfinal var ganska tuff då jag ställdes mot bland annat två sprint snabba 98:er inte mindre än Tua Dahlgren och Sofie Oskarsson. Loppet gick bra och jag gick säkert vidare till semifinal då jag vann heatet.
Mitt semifinal heat blev betydligt tuffare där jag bland annat fick möta prolog vinnaren Moa Lundgren.
Moa tog starten och tätt därefter kom vi andra fem tjejer. Den långa banan gjorde fort spridning på gruppen. Jag och klasskompisen Olivia Alm tappade greppet ganska snabbt och täten men vi kämpade tillsammans och i sista backen gjorde vi ett ryck och körde om tvåan och trean. Moa vann och en trött jag slutade tvåa och Olivia knep tredjeplatsen.
I den andra semifinalen vann Frida Karlsson före Lone Johansen från Norge.
Efter en kort vila på tjugo minuter efter semifinalen var dags för den slutliga finalen. Mot mig hade jag Moa Lundgren, Frida Karlsson, Lone Johansen samt Olivia Alm och Louise Lindström som gick vidare på lucky loser tid från semifinalen.
Jag var väldigt nervös på startlinjen men också super taggad. Starten gick och vi alla var snabbt iväg upp mot första backen. Jag kände tidigt att det var ett heat som gick fortare än tidigare. Det var jobbigt men jag kämpade liksom alla andra ända in i mål. Moa vann före Frida och trea kom Lone. Louise slutade fyra och därefter kom jag och Olivia slutade 6:a. Otroligt roligt och jag var supernöjd.
Roligt att 50 % av finalisterna var född 00 och 50% går på Sollefteå Skidgymnasium. Det måste tyda på en bra årgång och ett grymt gymnasium.

Efter en lång dag i skidspåret var det bara att bege sig hem mot Sollefteå och ta nya tag för en ny vecka.
Tack till Bruksvallarna för fina tävlingar och förhållanden. Vi ses igen i April på Fjälltoppsloppet!

Dela detta