Loading...
 

 I fredags var det JVM-test 5 kilometer fri stil. Jag tävlade i klassen D 17-20. Banan var riktigt tuff då vi skulle hela vägen ner till snölagret och hela vägen upp till björnbergstoppen innan Arcturabacken kom och slutligen sista nerförsbacken innan upploppet. Det var intervallstart och jag gick ut ganska tidigt i startfältet. Kroppen kändes helt okej och jag hade inte ont i axeln. Ska jag vara helt ärlig så passar denna bana mig inte super med så pass mycket klättring uppför på skate. Men jag kämpade hela vägen in i mål och slutade på en 27.e plats. Som förstaårs junior är jag ganska nöjd med min insats, mindre nöjd med placeringen.

Lördagen bestod av en sprint i klassisk stil, min favorit disiplin och sprint är ju extra kul. Under veckan har det varit osäkert om jag skulle få starta sprinten med tanke på min axel. Både läkare och sjukgymnast tyckte egentligen att det var lite för tidigt efter en luxation som hände för en månad sedan. Jag kände mig så taggad och tyckte själv att jag var redo för att ställa upp så till sist blev det jag som bestämde.

Prologen för min klass D 17-18 gick redan klockan 09:00 på morgonen. Det var 15 sekunders mellanrum mellan åkarna. Sprintbanan var drygt en kilometer och jag tyckte den passade mig mycket bra med stakning på upploppet. Prologen gick bra och jag tog inte ut mig helt och hållet utan försökte spara krafter senare till finalerna. Jag slutade 9:a och gick lätt vidare till kvartsfinalen där jag mötte både Frida och Lovisa från samma skidgymnasium. Loppet var hårt och Frida vann medan jag lyckades ta andra platsen och tog mig därmed vidare till semifinalen som var ett riktigt hårt heat. Där ställdes jag igen mot Frida samt prolog trean Katrin. Tempot blev betydligt snabbare och kroppen betydligt tröttare. Under loppet låg jag flera gånger på tredje och fjärde plats men sedan in mot upploppet kom jag med snabb fart från utförsbacken och kunde spurta till mig en andra plats efter Frida.

Finalen bestod av 6 stycken snabba flickor. Jag, Frida Karlsson, Louise Lindström, Maja Petersson samt Katrin Sjödén och Kristina Axelsson som gick vidare från semifinal som luckylosers. Starten gick bra och jag var med ut från stadion upp i första backen. Sedan började det komma luckor i gruppen. Jag är nöjd med min prestation och slutade 5:a. Stort grattis till Frida som vann.

 

Söndagen och dags för 10 km masstart i klassisk stil. Från morgonen testade jag mycket skidor och jag vill tacka hela valla teamet Pappa och Magnus tillsammans med Skigos Christer Majbäck för super bra vallade skidor hela helgen. Uppvärmningen började jag med ungefär 35 minuter innnan start. Jag genomförde tröskelintervallerna 3x3 minuter och kom inte till start förrän några få minuter innan. Då var jag verkligen varm och det kändes skönt att få slita av sig överdragskläderna och ställa sig på startlinjen. Eftersom jag inte kunde delta i Boden så hade jag heller inte så bra FIS-punkter. Jag fick stå som 24:e flicka i ledet. Starten gick 09:00 och alla 47 flickor stack ivriga ut från stadion. Jag hamnade snabbt i en klunga där jag kände att tempot var behagligt för mig. Det var otroligt tufft och redan på första varvet i de brantaste backarna började mjölksyran komma i benen. Efter lite utför innan varvning fick jag nya krafter ut på andra varvet. Längst ner i långbacken var jag riktigt riktigt trött. I den sista branta backen som kallas för TV-backen stod det mycket publik och hejade, vilket var väldigt behövligt. Även pappa stod där och sade till mig att det bara var ett starkt pannben som gällde. Alla var lika trötta. På toppen låg jag trea i min klunga men hade lite krafter över som jag använde till att öka farten och göra ett litet ryck runt björnberget. Jag märkte snabbt att jag fick en lucka. På slutet var det verkligen jobbigt men jag gick i mål som åttonde flicka efter två tuffa varv. Jag är väldigt nöjd med mitt lopp och hur jag kämpade sista delen på sista varvet. Efter avåkning var det dags för prisutdelning där jag vann en natt på valfritt Scandic hotell.

Sammanfattar denna helg som otroligt rolig och jobbig. Nu har jag genomfört min första Scandic Cup-helg. Nästa blir i Falun 17-18 februari.

 

Dela detta